Dagens Boktips 
Idag har jag bara ett litet boktips. Boken heter Är du lycklig nu? av Barbara Berger. Det är en mycket tankeväckande bok som handlar om hur våra tankar och föreställningar om världen och vad som händer oss gör att vi inte känner oss så lyckliga som vi skulle kunna. Naturligvis sammanfattas hela boken av en enkel lista med tio punkter. Tio saker att tänka på, som var och en beskrivs mer i detalj i var sitt kapitel.

Boken är klart läsvärd även om man har tänkt tankarna innan. Att läsa dem med någon annans ord ger en form av bekräftelse om man inte har hoppat helt i galen tunna. Om man å andra sidan inte är bekant med tankesättet sedan tidigare ger den istället aha-upplevelser och mentala kommentarer i stil med: "Jamen det är ju så det är" eller "Ja så funkar det ju".

Mycket av det som beskrivs är svårt att förhålla sig till på en gång, så räkna med att det kan ta tid att ta sig igenom bokens tvåhundra sidor. Språket är lättbegripligt och man får ett bra grepp om vad hon försöker säga med varje punkt. Att sedan praktisera det tar betydligt längre tid. Kanske en livstid. Men att sätta sig ned i lugn och ro och göra de små tankeexprimenten är väldigt givande och du kan göra övningarna när som helst. I lugn och ro hemma, på bussen, i mataffären eller precis var som. Som en liten teaser citerar jag här nedan listan med de tio punkter som boken bygger på. De är enkla nog, men med lite reflektion runt omkring dem (eller genom att läsa boken) så inser man att det ligger mycket i dem.
Sålunda:
Tio sätt att leva ett lyckligt liv
- en påminnelse till mig själv:

 1. Acceptera det som är
 2. Önska dig det du har
 3. Var ärlig mot dig själ
 4. Granska dina berättelser
 5. Ta hand om ditt
 6. Följ din dröm och acceptera konsekvenserna
 7. Gör det som är rätt och acceptera konsekvenserna
 8. Förhåll dig till det du har framför ögonen och glöm resten
 9. Lär dig vad som är vad
 10. Lär dig att se bortom det obeständiga

--Är du lycklig nu, Barbara Berger (övers. Alf Galfvensjö), Damm Förlag AB, 2006


[ add comment ] ( 2914 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 634 )
Better living through atheism 
Atheist Bus
För alla er som har missat det tänkte jag informera om en fräck kampanj som pågår i Storbrittanien (och uppenbarligen på andra ställen i Europa också). Det handlar om reklam på bussar. Men inte den gamla vanliga, tråkiga som vi är vana vid. I det här fallet är det ingen som försöker sälja en produkt eller tjänst. Nej här handlar det om att marknadsföra ateism.

Varför, kan man fråga sig. Uppenbarligen finns det många anledningar, men mest handlar det om en humanistisk kampanj. Att inte ha en tro på en Gud innebär att man själv är tvungen att ta ansvar för sina handlingar och det är detta kampanjen pushar för.
"If anything, an atheist has to be more morally responsible precisely because we don't blame a God for our own actions"
--Ivan Ratoyevsky

Jag tycker att det citatet säger det mesta.

Min personliga agenda med det här är inte att försöka få någon att sluta tro på en högre makt. Det jag vill säga är: tro inte att du har hittat sanningen bara för att du har funnit en tro som du är bekväm med. Allt handlar om att fortsätta att ifrågasätta. Fortsätta sökandet. Att ta ansvar för sina handlingar och val, och inte låta sig luras att någon högre makt kan hållas ansvarig. Eller att det är upp till någon form av Gud att i slutänden göra en sammanfattande bedömning av hur väl du lyckades med din livstid.

Det jag menar är att oavsett om det finns en Gud eller inte, och oavsett om denna Gud kommer att döma dig eller inte, så finns det inget att förlora på att fundera lite på vad man gör. Om du tänker lite på andra och försöker att skapa vänskap och harmoni nu så tror jag knappast att någon eventuell högre makt kommer att hålla det emot dig.

Dagens uppgift blir sålunda att skänka en tanke till någon annan. Gör helt enkelt något för någon som kan göra den personen lite gladare. Det behöver inte vara något stort. Ge din kompis en kram när du träffar honom/henne. Bjud nån på en kopp kaffe. Hälsa på den gamla gumman som du alltid brukar möta på gatan på vägen hem. Önska kassörskan i mataffären en trevlig dag innan du rusar iväg med dina varor. Det är de små sakerna som räknas.
Slutligen ett tänkvärt citat:
"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
--Terry Pratchett


[ add comment ] ( 3438 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 640 )
Utmärkelse 
Så var det då slut på alla ursäkter för att inte skriva lite oftare. Nu har min syster Alvprinsessan gett mig nedanstående utmärkelse:

"Dessa bloggar är osedvanligt charmerande och söta,
inte upptagna av utmärkelser och själviskhet.
Syftet är att sprida vänskap.
Vårt hopp är att nya vänskapsband kommer att knytas mellan dessa bloggar,
ju mer utmärkelsen sprider sig.
Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa.
Kopiera in texten och bilden i din blogg och
skicka sedan utmärkelsen vidare till åtta andra bloggare."

Vad ska man säga? Tack antar jag är på sin plats. Dessvärre har jag mycket dålig koll på bloggosfären och känner därför inte till några andra bloggar som gjort sig förtjänta av den här fina utmärkelsen.

"Vad göra åt mitt bloggande?" är naturligtvis frågan man ställer sig. Mitt mål med den här bloggen har aldrig varit att skriva mycket och ofta. Snarare lite då och då. När lusten faller på så att säga. Det har dock visat sig att den där skrivarlusten har haft stora svårigheter att infinna sig. Man skulle nästan kunna tro att den helt har gett upp hoppet om litterär kreativitet och sålunda övergett mig för någon den hyser högre förhoppningar om.

Det jag skulle vilja är ju att skriva tänkvärda inlägg. Roliga. Underhållande. Eller helt enkelt bara få ur mig lite ånga när jag är övertygad om att saker och ting är fel ställda i denna värld som vi alla delar. Vare sig vi vill det eller inte.

Hur som haver känner jag mig nu förpliktigad att påtvinga mig själv ovan nämnda skrivarlust lite oftare. Jag kan inte lova några storverk, men å andra sidan, vem kan det?

[ add comment ] ( 2787 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3.1 / 682 )
Räkneövning 
Räkna med att U.S.A. har 1 kiloton detonerbart vapenmateriel (ammunition, sprängmedel, bomber, robotar, atomvapen etc.) per km2. Observera att den här siffran inte är faktabaserad utan bara tagen ur luften.
 1. Hur mycket detonerbart materiel har U.S.A. totalt?
 2. Om allt skulle detoneras på en gång, skulle den resulterande kraften från explosionen räcka för att skicka jorden så långt bort från solen att den inte skulle falla tillbaka i en omloppsbana? Räkna med att allt detonerar i en punk och att den punkten beräknas vara den punkt på jordklotet som är närmast solen, när jorden befinner sig längst ifrån solen på sin omloppsbana.
 3. Räkna med samma förutsättningar som i förra uppgiften, men räkna istället med att man inledningsvis bara detonerar hälften av allt materiel. När utgångshastigheten från den explosionen har halverats (om den gör det till följd av solens dragningskraft) detoneras 50% av kvarvarande materiel osv. Skulle vi då lyckas slita oss från solens dragningskraft?
 4. Förutsatt att vi överlever ev. atomvinter och påföljande rymdresa (utan att krocka med några andra himlakroppar), vilken stjärna är lämpligast att sikta på om vi vill ha en ny sol att kretsa kring? Bedöm förutsättningarna för liknande förhållanden som vi har idag för våra närmaste stjärnor. Radien på den nya omloppsbanan behöver inte vara lika stor som radien på nuvarande omloppsbana.
 5. Hur lång tid skulle det ta innan vi är framme? Räkna med att jorden automatiskt faller in i omloppsbana kring den nya stjärnan när den befinner sig på lämpligt avstånd för att skapa förutsättningar enligt beskrivningen i förra uppgiften.


[ add comment ] ( 2507 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 615 )

<<First <Back | 1 | 2 | 3 | 4 |