Höstens husmorstips 
Då var det dags för höstens husmorstips från Hattmannen. Idag ger jag er:
Mustig Höstsoppa med Vildmarkssmak.
För 2,5 personer (ungefär)
Ingredienser:
  • 2 st. Morötter
  • 1 st. Palsternacka
  • 1 bit Rotselleri
  • 1 bit Purjolök
  • Grädde
  • 1 Grönsaksbuljongtärning
  • Kryddor och smaksättare:
  • Några korn hel svartpeppar
  • En nypa salt eller två
  • Timjan
  • Dragon
  • Paprikapulver
  • Vitlökspulver
  • Två skvättar soja
  • En skvätt vitvinsvinäger
  • Senap
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 2-3 ordentliga msk lingon (sylt/rårörda)
  • 1-2 msk Sweet Baby Ray's "Hot'n'Spicy" Barbecue Sauce


Gör såhär:
  • Tag en lagom stor gryta
  • Lägg en klick smör i botten och brassa på plattan för fullt
  • Skär purjolöken i skivor/ringar
  • Nu har smöret blivit gyllenbrunt och det är dags att dra ned plattan en aning.
  • Lägg i löken och fräs den ordentligt. Den får gärna bli lite bränd i kanterna för att förhöja smaken
  • Medans löken gottar sig i grytan: Skär rotsellerin och palsternackan i tärningar som känns lagom stora att ha i en soppa.
  • Lägg i rotsellerin och palsternackan i grytan och fräs lite lätt på de också så att de får en gyllenbrun yta. Klicka ev. i lite mer smör i grytan om det börjar se tort ut.
  • Häll över grädde så att rotsakerna täcks ordentligt.
  • Skiva/tärna morötterna
  • Vänta tills grytan börjar koka och lägg då i morötterna.
  • Sänk plattan en aning igen. Nu ska soppan bara småputtra. Om rotsakerna inte är ordentligt täckta av grädden så kan du tillsätta en skvätt till.
  • Lägg i buljongtärningen, pepparkornen och salta lätt.
  • Klicka i barbecue-såsen och addera senap.
  • Krydda med dragon, timjan, paprikapulver och vitlökspulver.
  • Tillsätt tomatpuré och lingon.
  • Rör om så att det blandar sig.
  • Låt puttra en liten stund och insup den härliga aromen som nu börjar sprida sig i ditt kök.
  • Skvätt i sojan och rör om.
  • Tillsätt ömt lite vitvinsvinäger.
  • Låt puttra tills rotsakerna är lagom mjuka. Det är gott om en del bitar fortfarande är lite knapriga.
  • Under tiden som soppan puttrar klart kan du t.ex. komma på att du glömt sätta på ugnen för att värma dina bake-up-bröd och istället plocka fram brödrosten och rostebröd.

Soppan serveras förslagsvis i djup tallrik med en bit ljust bröd till. Baguetter/minibaguetter som man bakar i ugnen eller rostat bröd passar utmärkt till.

Om man är rädd för sin figur och tycker att det blir för fett att basera soppan bara på grädde så går det säkert utmärkt att använda hälften grädde och hälften vatten eller mjölk istället för grädde. Tänk dock på att soppan inte blir lika mustig i smaken och att den blir tunnare om du väljer att t.ex. späda ut grädden.

Låt er väl smaka och var inte rädda för att experimentera med andra ingredienser och kryddor. Att koka en god soppa är både lätt och roligt.

[ add comment ] ( 1325 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 2.9 / 572 )

<<First <Back | 1 | 2 | 3 | 4 | Next> Last>>