Jag röstar pirat! 

Din röst är för viktig för att kastas bort. Rösta pirat Du också! Där gör Din röst skillnad.


[ add comment ] ( 4471 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |  related link  |   ( 3 / 2329 )
Höstens husmorstips 
Då var det dags för höstens husmorstips från Hattmannen. Idag ger jag er:
Mustig Höstsoppa med Vildmarkssmak.
För 2,5 personer (ungefär)
Ingredienser:
  • 2 st. Morötter
  • 1 st. Palsternacka
  • 1 bit Rotselleri
  • 1 bit Purjolök
  • Grädde
  • 1 Grönsaksbuljongtärning
  • Kryddor och smaksättare:
  • Några korn hel svartpeppar
  • En nypa salt eller två
  • Timjan
  • Dragon
  • Paprikapulver
  • Vitlökspulver
  • Två skvättar soja
  • En skvätt vitvinsvinäger
  • Senap
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 2-3 ordentliga msk lingon (sylt/rårörda)
  • 1-2 msk Sweet Baby Ray's "Hot'n'Spicy" Barbecue Sauce


Gör såhär:
  • Tag en lagom stor gryta
  • Lägg en klick smör i botten och brassa på plattan för fullt
  • Skär purjolöken i skivor/ringar
  • Nu har smöret blivit gyllenbrunt och det är dags att dra ned plattan en aning.
  • Lägg i löken och fräs den ordentligt. Den får gärna bli lite bränd i kanterna för att förhöja smaken
  • Medans löken gottar sig i grytan: Skär rotsellerin och palsternackan i tärningar som känns lagom stora att ha i en soppa.
  • Lägg i rotsellerin och palsternackan i grytan och fräs lite lätt på de också så att de får en gyllenbrun yta. Klicka ev. i lite mer smör i grytan om det börjar se tort ut.
  • Häll över grädde så att rotsakerna täcks ordentligt.
  • Skiva/tärna morötterna
  • Vänta tills grytan börjar koka och lägg då i morötterna.
  • Sänk plattan en aning igen. Nu ska soppan bara småputtra. Om rotsakerna inte är ordentligt täckta av grädden så kan du tillsätta en skvätt till.
  • Lägg i buljongtärningen, pepparkornen och salta lätt.
  • Klicka i barbecue-såsen och addera senap.
  • Krydda med dragon, timjan, paprikapulver och vitlökspulver.
  • Tillsätt tomatpuré och lingon.
  • Rör om så att det blandar sig.
  • Låt puttra en liten stund och insup den härliga aromen som nu börjar sprida sig i ditt kök.
  • Skvätt i sojan och rör om.
  • Tillsätt ömt lite vitvinsvinäger.
  • Låt puttra tills rotsakerna är lagom mjuka. Det är gott om en del bitar fortfarande är lite knapriga.
  • Under tiden som soppan puttrar klart kan du t.ex. komma på att du glömt sätta på ugnen för att värma dina bake-up-bröd och istället plocka fram brödrosten och rostebröd.

Soppan serveras förslagsvis i djup tallrik med en bit ljust bröd till. Baguetter/minibaguetter som man bakar i ugnen eller rostat bröd passar utmärkt till.

Om man är rädd för sin figur och tycker att det blir för fett att basera soppan bara på grädde så går det säkert utmärkt att använda hälften grädde och hälften vatten eller mjölk istället för grädde. Tänk dock på att soppan inte blir lika mustig i smaken och att den blir tunnare om du väljer att t.ex. späda ut grädden.

Låt er väl smaka och var inte rädda för att experimentera med andra ingredienser och kryddor. Att koka en god soppa är både lätt och roligt.

[ add comment ] ( 1325 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 2.9 / 572 )
Branharvest 
Jag tänkte passa på att tipsa om en sida för er som gillar fiction (och kan engelska), men inte har tid att läsa böcker. Sidan heter Brain Harvest och de publicerar med jämna mellanrum, vad det kallar för, bad-ass fiction. Små lustiga, underhållande eller bara väldigt underliga historier på sisådär 500 ord stycket.

Varför jag helt plötsligt vill rekomendera den här sidan? Jo jag blev helt frälst av en av de publicerade historierna där. Den heter Entropy in 606 Words och är en underlig historia med lite vetenskaplig spekulation och en härlig twist på slutet.

[ add comment ] ( 2796 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 525 )
Lycka i det lilla 
Idag mötte jag en annan människas blick på stan. Först som vanligt. Man sveper med blicken över någon som passerar på gatan och det är inte mer med det. Men våra blickar möttes igen. Den här gången så pass länge att det inte bara var en vanlig undrar-om-det-är-nån-jag-känner-blick.

En främmande männska och jag utväxlade leenden. Mitt hjärta värmdes.

Tänk vad något så litet kan göra. En blick som varar någon sekund extra och ett varmt leende. Det är i de små sakerna vi finner lyckan. Nästa gång du promenerar ute på stan; våga möta någon annans blick och sänd den personen ett osjälviskt leende. Det kan göra så mycket större skillnad än vad man tänker på. Förgyll en okännd människas dag med ett leende! Det är lätt, kostar inget och om alla gjorde den typen av små saker så skulle världsfreden snart vara fixad.

[ add comment ] ( 2595 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 545 )
Free Tibet 
1950 ockuperades Tibet av Kina. Dagens datum markerar femtio år sedan Tibets politiska och andliga ledare, Dalai Llama, drevs i landsflykt efter ett tibetanskt uppror mot den kinesiska regimen 1959.

Tibet är ett underligt land. Det har en väldigt våldsam och krigisk historia, men som på kommando upphörde plötsligt fokets våldsamma leverne. Buddhismens intåg i landet var ett faktum och den tibetanska buddhismen var född. Präglad av harmoni och pacifism.

Jag ska inte försöka mig på någon historielektion om Tibet. Kolla länken till wikipedia istället. Det är ett intressant land med en intressant historia och en intressant religion helt enkelt. Framförallt är det idag ett ockuperat land. Idag har det demonstrerats runt om i hela världen med budskapet: Free Tibet!


Special Agent Dale Cooper föreläser om Tibet
"I am first gonna tell you a little bit about a country called Tibet. An extremely spiritual country. For centuries the leader of Tibet has been known as the Dalai Llama. In 1950 communist China invaded Tibet. An while leaving Dalai Llama nominally in charge, they in fact siezed controll of the entire country. In 1959, after a Tibetan uprising against the Chinese, the Dalai Llama was forced to flee to India for his life and has lived in exile ever since." --Dale Cooper, Twin Peaks



[ add comment ] ( 3627 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |    |   ( 3 / 543 )

| 1 | 2 | 3 | 4 | Next> Last>>